امین ترحمی اصل | روانشناس و مشاور شغلی
امین ترحمی اصل | روانشناس مشهد | مشاوره فردی | مشاوره شغلی
امین ترحمی اصل | روانشناس مشهد | مشاوره فردی | مشاوره شغلی

مشاوره شغلی در مشهد

مشاوره شغلی در مشهد برای چه کسانی مفید است؟ مشاور شغلی در مشهد چه نکاتی را بررسی می‌کند؟ کسی که به دنبال انتخاب شغل است یا مشکل شغلی دارد چه کاری باید انجام دهد؟ مشاور شغلی جلسات را چگونه پیش می‌برد؟

مشاوره شغلی در مشهد

فهرست مطالب

مشاوره شغلی در مشهد

✅ 1) مقدمه

قبل از شروع بحث لازم است توضیح دهم که واژهٔ مشهد در عنوان به دلیل بهتر دیده‌شدن در گوگل اضافه شده درحالی‌که محتوای آن برای همهٔ اشخاص در همه جای جهان مفید است؛ همچنین عنوان مقاله هم به همین دلیل بارها در متن گنجانده و تکرار شده است، به‌خاطر این دو مورد پیشاپیش از شما عذرخواهم . 

در این مقاله قصد دارم در خصوص مشاوره شغلی توضیحاتِ کاملی ارائه دهم، اینکه در جلسات مشاوره چه مسائلی قابل‌طرح و بحث است و مشاور شغلی این مباحث را به چه شکلی پیش می‌برد؟ برای اینکه مُرادم از مشاوره شغلی را راحت‌تر درک کنید، بهتر دیدم مقاله را در سه بخش «جامعهٔ هدف»، «محتوا» و «فرایند» مشاوره شغلی در مشهد ارائه نمایم.

همان‌طور که حدس زدید جامعهٔ هدف یعنی اینکه شرکت در جلسات مشاوره شغلی برای چه کسانی مفید است؟ محتوا همان چیستی مشاوره شغلی است؛ یعنی در جلسات مشاوره شغلی به دنبال دست‌یافتن به چه چیزی هستیم؟ با هم بر روی چه مسائلی کار می‌کنیم؟ در مورد چه چیزهایی باید تصمیم بگیریم و چه چیزهایی را باید تغییر دهیم؟ فرایند همان چگونگی مشاوره شغلی است؛ یعنی چگونه و با چه روش‌ها و فنونی بر روی این محتواها کار می‌کنیم؟ باید چقدر زمان بگذاریم؟ نیاز هست چه مبلغی را برای آینده‌مان سرمایه‌گذاری کنیم؟

بیایید سفر خود را آغاز کنیم و به گفتگویی کاربردی و البته مهم در خصوص شما، مشاوره شغلی و من (مشاور شغلی) بپردازیم، پس در جای راحتی بنشینید، کمی حوصله به خرج دهید و با آرامش با من همراه شوید تا ببینیم جلسات مشاوره شغلی در مشهد چگونه پیش می‌رود… 🙂

✅ 2) جامعهٔ هدف مشاور شغلی در مشهد

در این قسمت از مقاله قصد دارم دراین‌خصوص صحبت کنم که مشاوره شغلی برای چه گروه‌های سنی مفید است؟ در یک دسته‌بندی کلی می‌توان گفت: نوجوانان، جوانان، میان‌سالان و بازنشستگان جامعهٔ هدف مشاوره شغلی هستند. در واقع اگر شاغلید و در محیط شغلتان با چالش‌هایی دست‌وپنجه نرم می‌کنید، یا اگر هنوز شغلی انتخاب نکرده‌اید و در شرف تصمیم‌گیری هستید و یا حتی اگر دچار رکود و بی‌انگیزگی شده‌اید و نمی‌توانید شغلی برگزینید، مشاور شغلی مشهد برایتان مفید خواهد بود. حالا به‌صورت مختصر و گذرا ببینیم چرا مشاوره شغلی در مشهد برای این طیف وسیعی از اشخاص مفید است.

اگر نوجوان هستید تصدیق می‌کنید که در ابتدای راه پُر پیچ‌وخم زندگی قرار دارید، تجربهٔ کافی کسب نکرده‌اید و خود را به اندازهٔ کافی نمی‌شناسید. ابهام آینده و عدمِ شناختِ مُکفی از ویژگی‌هایِ خود باعث اضطراب، ناامیدی و سردرگمی می‌شود، معمولاً نتیجهٔ این سردرگمی چیزی نیست جز استیصال در تصمیم‌گیری و اشتباه در انتخاب!

اگر جوانید، شغل متناسبی برگزیده‌اید و در مسیر درستی قرار دارید، احتمالاً در محیط شغلی چالش‌هایی داشته باشید (فردی، بین‌فردی، دغدغه‌ها و فشارهای محیطی و روان‌شناختی)، یا شاید در خصوص آیندهٔ شغلی‌تان و «طرح‌ریزی مسیر شغلی» دچار ابهاماتی باشید. یا اگر جوانید و شغل متناسبی انتخاب نکرده‌اید، در این حالت احتمالاً از مسیری که طی کرده‌اید خشنود نیستید و با تردید، نگرانی، بی‌برنامگی، اهمال‌کاری و بی‌انگیزگی احاطه شده‌اید، باقی‌ماندن در این شرایط و عدم میل و اراده به تغییر می‌تواند پیش‌بینی‌کنندهٔ ناکامی‌های جدی در آینده باشد.

گاهی تبعات عدم انتخاب متناسب تا سنین میان‌سالی استمرار می‌یابد و شخص به دلایل مختلفی نسبت به اصلاح اشتباه مبادرت نمی‌ورزد و مسیر اولیه را لنگ‌لنگان ادامه می‌دهد. شاید جزء میان‌سالانی باشید که به دلیل عدم تمرکز بر «توسعهٔ توانمندی‌های خود» در سطحی بسیار پائین‌تر از استعدادهایتان باقی مانده‌اید یا اینکه در سایهٔ تلاشِ طاقت‌فرسا به رشد مناسبی رسیده‌اید؛ ولی درعین‌حال احساس خوشبختی نمی‌کنید، از جایی که در آن قرار دارید راضی نیستید و در یک‌کلام حالتان خوب نیست!

اگر در دوران بازنشستگی قرار دارید، احتمالاً تصدیق می‌کنید که با نواختن سوت اتمام کار بحران‌های مختلف روان‌شناختی سر برمی‌آورد (همچون احساس پوچی، بی‌معنایی، بی‌ارزشی و…)؛ یا اینکه حقوق بازنشستگی هزینه‌های زندگی‌تان را کفایت نمی‌کند و به همین دلیل دنبال شغل جدیدی می‌گردید، یا شاید جزء گروهی از بازنشسته‌ها باشید که با اتمام مسئولیت‌های شغلی و رهایی از قیدوبندهای قبلی، پنجره‌های جدیدی به روی‌تان گشوده شده و فرصت شکوفایی استعدادهایتان را پیدا کرده‌اید. در هر سهٔ این حالت‌ها برای غنا بخشیدن به فرصت باقی‌ماندهٔ زندگی می‌توانید از مشاوره شغلی بهره ببرید.

 

4 فایده مشاوره شغلی مشهد💟 تا اینجا جامعهٔ هدف مشاوره شغلی را به‌صورت مختصر توضیح دادم، اگر مایلید دراین‌خصوص بیشتر بدانید، توصیه می‌کنم مقالهٔ مفصل‌تری را که در همین زمینه نوشته‌ام بخوانید »


برای رزرو وقت مشاوره با مشاور شغلی در مشهد کلیک کنید

✅ 3) محتوای مشاوره شغلی در مشهد

محتوای مشاوره شغلی را می‌توان در ۲ گروه جامع جای داد: مشاوره شغلی پیش انتخابی و مشاوره شغلی پس انتخابی.

در مشاوره شغلی پیش انتخابی قبل از انتخاب شغل به مشاور رجوع می‌کنید و دنبال این هستید که قبل از هر اقدام جدی در مورد آیندهٔ شغلی‌تان بهترین تصمیم را بگیرید و متناسب‌ترین انتخاب را داشته باشید. اما مشاوره شغلی پس انتخابی بعد از اشتغال انجام می‌شود، در این حالت یا از اساس با شغلی که به آن مشغولید مشکل دارید و دنبال تغییر و گشودن مسیر جدیدی هستید و یا اینکه درعین‌حال که شغل خود را متناسب می‌دانید با چالش‌هایی دست‌وپنجه نرم می‌کنید که نیازمند بررسی است. در ادامه در خصوص محتوای مشاوره شغلی توضیح مختصری ارائه می‌دهم: 

🔶 مشاوره شغلی پیش انتخابی

در این قسمت می‌خواهم به‌صورت کلی برایتان توضیح دهم که در جریان مشاوره شغلی پیش انتخابی چه چیزهایی را با هم بررسی می‌کنیم؟ من با دانش، تجربه و خلاقیتم مطالبی را که در مشاوره شغلی نیاز به بررسی دارد در هفت عنوان اصلی خلاصه کرده‌ام، هفت عنوانی که از آنها به‌عنوان «۷ عامل موثر در انتخاب شغل» یاد می‌کنم. این عوامل عبارت‌اند از «استعداد»، «شخصیت»، «رغبت»، «ارزش»، «واقعیت‌های فردی»، «واقعیت‌های محیطی» و «واقعیت‌های جهانی».

استعداد یعنی توانایی ویژهٔ شما در انجام‌دادن کارها، یعنی کاری که بهتر از دیگری می‌توانید انجام دهید، تا حالا به این فکر کرده‌اید که در چه‌کارهایی از دیگران برترید؟ لطفاً وقتی می‌گویم استعداد، آن را مهارت نشنوید! 😊 مهارت در طول زمان و با پشتکار ایجاد می‌شود، درحالی‌که استعداد توانایی ذاتی‌تان در سریعتر آموختن و بهتر انجام‌دادن برخی از کارهاست! یعنی وقت کمی می‌گذارید، انرژی کمی خرج می‌کنید؛ ولی در مقایسه با دیگری نتیجهٔ مطلوب‌تری می‌گیرید. بهتر است این را هم اضافه کنم که بر اساس یکی از دسته‌بندی‌ها ده نوع استعداد وجود دارد: «جنبشی-حرکتی»، «منطقی-ریاضی»، «زبانی-کلامی»، «دیداری-فضایی»، «درون‌فردی»، «بین‌فردی»، «موسیقی‌یای»، «طبیعت‌گرایی».

شخصیت از واژهٔ لاتین پرسونا به‌دست‌آمده و به ماسک نمایشی اشاره دارد که هنرپیشه‌های رومی در نمایش‌های یونانی بر چهره می‌زدند. در حوزهٔ روان‌شناسی، شخصیت دارای تعاریف زیادی است و نمی‌توان صرفاً به یکی از آنها اکتفا نمود. اما درعین‌حال می‌توانیم بگوییم که «شخصیت الگوی صفات نسبتاً دایمی و ویژگی‌های منحصربه‌فردی است که به رفتارتان ثبات و فردیت می‌دهد». در واقع شما درعین‌حالی که به‌گونه‌ای شبیه دیگران هستید؛ ولی شخصیت منحصربه‌فردی دارید. طبق یکی از تقسیم‌بندی‌ها شخصیت شامل چهار بُعد است: «نحوهٔ تعامل با دنیا»، «نحوهٔ کسب اطلاعات»، «نحوهٔ تصمیم‌گیری» و «نحوهٔ فعالیت».

رغبت‌ها همان دوست‌داشتنی‌های شما در یک‌زمان معین هستند، واژهٔ زمان در این تعریف بیانگر این واقعیت مهم است که رغبت‌هایتان همواره در حال تغییرند، به همین دلیل در توجه به آن باید محتاطانه عمل کنیم، چراکه رغبت‌ها همواره تحت‌تأثیر تجربه‌هایِ کسب‌شدهٔ جدید و افزایشِ آگاهی‌تان قرار دارند. نظریه‌پردازان مشاوره شغلی رغبت‌ها را به انواع متعددی تقسیم می‌کنند: «رغبت بیان‌شده»، «رغبت آشکار»، «رغبت آزمون شده».

ارزش‌ها انگیزه‌های اساسی شما هستند و معیارهای زندگی‌تان را تعیین می‌کنند. ارزش‌ها در آینده قرار ندارند، نتیجه نیستند و مثل اهداف تمام نمی‌شوند، بلکه همواره در زندگی‌تان جریان دارند و جهت حرکتتان را روشن می‌کنند. ارزش‌ها سنخ‌های مختلفی دارند، طبق یکی از تقسیم‌بندی‌ها ارزش‌ها دارای شش سنخ «اجتماعی»، «اقتصادی»، «هنری»، «علمی»، «سیاسی» و «مذهبی» است.

واقعیت‌های فردیِ شما از مهم‌ترین عوامل موفقیت شغلی‌تان بشمار می‌روند و البته دریای بی‌کرانی از مسئله‌ها و نکته‌هایی است که می‌بایست بررسی شوند. برای فهمِ واقعیت‌های فردی و تأثیر آن در انتخاب شغل و موفقیت شغلی می‌بایست در دلِ مشاوره شغلی به مشاوره فردی پرداخت؛ چراکه بدون پرداختن به این مسئله‌ها، مشاوره شغلی به کمال نمی‌رسد و ناتمام باقی می‌ماند. من واقعیت‌های فردی را تحت این عناوین کلی: «وضعیت جسمی»، «وضعیت فعلی»، «دستاوردها»، «خاطرات اولیه» و «وضعیت روان‌شناختی» بررسی می‌کنم. در بخش وضعیت روان‌شناختی مسائلی همچون «خودپنداره»، «اعتمادبه‌نفس»، «عزت‌نفس»، «خود واقعی»، «خود آرمانی»، «خود مَرضی»، «بدبینی یا خوش‌بینی»، «سبک اِسناددهی» و مسائل مهمی ازاین‌دست را زیر ذره‌بین می‌برم.

واقعیت‌های محیطی به ویژگی‌ها، اقتضائات و نیازهای جامعه‌ای که در آن زندگی می‌کنید اشاره دارد. هر جامعه‌ای مسائل بوم‌شناختی، فرهنگی، قانونی، اقتصادی، صنعتی و… خاص خود را داراست و تصمیم‌گیری برای انتخاب شغل بدون توجه به همین ویژگی‌ها چالش‌های جدی ایجاد می‌نماید.

واقعیت‌های جهانی؛ یعنی فهم و توجه به این نکته که در دورانی زندگی می‌کنید که شتابِ تغییر هر روز بیشتر می‌شود، آیا می‌توان بر تأثیر قطعی این تغییرات در سطح منطقه‌ای و ملّی بی‌توجه بود و در انتخاب شغل مدنظر قرار نداد؟ واقعیت این است شغل‌های بسیاری در آینده محکوم به نابودی هستند، پس فقط با انتخابی آگاهانه می‌توان جلویِ خسارت‌هایِ حاصل از این تغییرات را سد کرد.

با مطالعه مقاله مشاوره شغلی و 7 عامل موثر در انتخاب شغل زندگی و اینده خود را ذخیره کنید💟 اگر کنجکاو شدید در مورد عوامل مؤثر در انتخاب شغل بیشتر بدانید، پیشنهاد می‌کنم مقالهٔ «مشاوره شغلی و 7 عامل موثر در انتخاب شغل» را که در همین زمینه نوشته‌ام، بخوانید»


🔶 مشاوره شغلی پس انتخابی

امّا حالت دوم، مشاوره شغلی پس انتخابی است. در این حالت شما قبلاً شغل خود را انتخاب کرده‌اید و به آن مشغول شده‌اید، امّا اکنون به دلایلی احساس می‌کنید بهتر است به مشاور شغلی مراجعه کنید، این احساس نیاز به مشاوره شغلی در دو حالت روی می‌دهد:

اوّل وقتی که انتخابِ آگاهانه‌ای داشته و شغل متناسبی را برگزیده‌اید (شخصاً و یا به کمک مشاور)، اما در جریان شغل با چالش‌هایی مواجه شده‌اید (فردی، بین‌فردی، محیطی و…) و یا اینکه نیازمند دریافت آموزش‌هایی برای بررسی و ارتقای مسیر شغلی خود هستید، بازبینی مسیری که طی کرده‌اید و پیش‌بینی مسیری که باید طی کنید.

دوم زمانی است که انتخابِ ناآگاهانه‌ای داشته‌اید و به شغلی مشغول شده‌اید که با ویژگی‌هایتان تناسبی ندارد. همین عدم تناسب، زمینهٔ «عدم موفقیت شغلی» و «عدم احساس رضایت شغلی» را فراهم کرده است، به حدی که اکنون احساس «فرسودگی شغلی» می‌کنید. همین چالش‌های شغلی به همهٔ زندگی‌تان تسری پیدا کرده و روابط فردی، بین‌فردی و اجتماعی‌تان را تحت‌تأثیر قرار داده است، در چنین شرایطی رجوع به مشاور شغلی حالت اورژانسی پیدا می‌کند.

در جلسات مشاوره شغلی مشهد چه مسائلی بررسی می‌شود

✅ 4) فرایند مشاوره شغلی در مشهد

فکر می‌کنم اکنون که متوجه این نکته شدید که در مشاوره شغلی چه مسائلی بررسی می‌شود (محتوا)، اکنون نوبت آن رسیده است که در مورد این مهم گفتگو کنیم که مشاوره شغلی به چه شکلی و با چه ساختاری انجام می‌شود (فرایند). یعنی اینکه چگونه و با چه فنون، روش‌ها و ابزارهایی بر روی این محتواها کار می‌کنیم؟ باید چقدر زمان بگذاریم؟ چه مبلغی را برای آینده‌مان سرمایه‌گذاری کنیم؟ و…

🔶 جلسات مشاوره شغلی در مشهد چگونه پیش می‌رود؟

اطلاع از فرایند اجرای جلسات باعث می‌شود باانگیزه و جدّیت بیشتری از جلسات مشاوره شغلی در مشهد بهره ببرید، بنابراین اجازه دهید ببینیم جلسات چطور شروع می‌شود و چگونه پیش می‌رود.

من نگرشی تقریباً پست‌مدرنی به فرایند مشاوره دارم و معتقدم: شما بهترین متخصص خودتان هستید. نقشِ من به‌عنوان مشاور، کمک به شما در شفاف‌تر شدن واقعیت‌های زندگی، افزایش آگاهی و در نتیجه تقویتِ خلّاقیت و توانمندی‌تان است به‌نحوی‌که بتوانید تصویری یکپارچه و کامل از زندگی‌تان را دیده و خودتان را کشف کنید.

در ابتدای جلسه، با گفتگوی مختصری کمی باهم آشنا می‌شویم، سپس از شما می‌خواهم که دلیل حضورتان را توضیح دهید، اینکه چه مسئله‌ای شما را به مشاوره شغلی کشانده است و من چگونه می‌توانم برایتان مفید باشم؟

جلسات مشاوره شغلی من بر خلاف جلسات سنّتی که با آزمون‌های مختلف شروع می‌شود با گفتگویی دوستانه آغاز می‌گردد، البته این گفتگو طبق یک پروتکل علمی و مجرب پیش می‌رود و دارای ساختار مشخصی است. ما با هم در مورد «الگوهای» دوران نوجوانی؛ «رسانه‌هایی» که مصرف می‌کنید (مجله، روزنامه، سایت‌های اینترنتی، شبکه‌های اجتماعی، کانال‌ها،‌ گروه‌ها، گیم‌ها و…)؛ «داستان‌ها» و قصّه‌های مهم و تأثیرگذاری که خوانده، دیده و یا شنیده‌اید (در کتاب، مجله، فیلم، سریال و…)؛ «شعارها» و جملاتی که در زندگی به آنها تکیه می‌کنید و فصل‌الخطاب تصمیماتتان قرار می‌دهید و در نهایت در مورد مهم‌ترین «خاطرات» دوران کودکی‌تان گفتگو می‌کنیم.

راستش را بخواهید این قسمت از فرایند مشاوره شغلی را بیشتر از این نمی‌توانم توضیح دهم، چرا که اولاً به قول نوجوانان دهه‌ی نودی اسپویل می‌شود، در ثانی بیشتر جنبهٔ تجربی دارد و به امید خدا در جلساتی که پیشرو داریم خودتان تجربه خواهید نمود؛ اما درعین‌حال می‌خواهم از بین این پنج عنوان، کمی در مورد «شعار» و «خاطرات» توضیح دهم.

اگر یادتان باشد سال‌ها قبل سریال طنزی با عنوان «مسافران» از تلویزیون پخش می‌شد، یک گروه چندنفره از فضا به زمین آمده و خانه‌ای را اجاره کرده بودند، صاحبخانه (با ایفاگری حمید لولایی) شعاری داشت که همیشه تکرار می‌کرد. او مُدام می‌گفت: «اگه تو سَر مردم کلاه نذاری، مردم سرت کلاه میذارن!» این جمله در واقع شعار زندگی او بود! و همهٔ امور را با همین یک جمله جهت می‌داد! در یکی از سکانس‌ها که داشت تندتند ماکارونی می‌خورد، برادرش (با ایفاگری رامبد جوان) به او گفت: یواش! چه خبرته؟ او جواب داد: از من به تو نصیحت، همیشه یادت باشه «اگه تو ماکارونی رو نخوری، ماکارونی تو رو میخوره!». 😊

این سکانس طنز را برایتان تعریف کردم، تا کمی خستگی‌تان در رود و هم توجهتان دهم به این نکتهٔ مهم که خیلی وقت‌ها خودآگاه و یا ناخودآگاه جملات و شعارهایی را برای خود می‌سازیم و با اتکای به همین شعارها حرکت می‌کنیم، مثل ستاره‌ای که در آسمان تاریک می‌بینیم و جهت حرکتمان را با آن تنظیم می‌کنیم، بنابراین وقتی روی شعارهایی که برگزیده‌اید کار می‌کنیم، نکات مؤثر و جذّابی روشن می‌شود.

مشاوره شغلی در مشهد

اما در مورد خاطرات اولیهٔ زندگی، می‌خواهم حکایتی را از زندگی هیتلر برایتان باز بگویم. حتماً شنیده‌اید که هیتلر در کودکی مادری بیمار داشت که برای درمان به بیمارستانی یهودی برد و آنها با برخوردی نامناسب از درمان او سرباز زدند، مادرش از دنیا رفت، امّا آدولف در تمام طول زندگی‌اش با یهودیان دشمنی ورزید و عقدهٔ حقارت ناشی از خاطرات دوران کودکی‌اش را بر سر جهان کوفت! این نمونهٔ جهانی هر چند در انتهای طیف قرار دارد؛ اما قرینه‌ای است از حقیقتی غیرقابل‌کتمان و آن تأثیر خاطرات اولیه بر زندگی است.

ردی پای گذشته در همهٔ زندگی ما وجود دارد، بسیاری از تصمیم‌ها، انتخاب‌ها، رفتارها و جهت‌گیری‌هایمان خودآگاه یا ناخودآگاه ریشه در همین خاطرات دارد. البته منظورم این نیست که نمی‌توان بر فشارهای حاصل از این خاطرات غلبه کرد، بلکه معتقدم انسان در ذات خود توانایی مقابله و بازسازی خود را دارد؛ اما به شرطی که متوجه شده، اراده نموده و برای تغییر و اصلاح خود بکوشد.

بعد از اتمام مرحلهٔ ابتداییِ گفتگویِ دو نفره‌مان به ارزیابی استعداد، شخصیت، رغبت‌ها و ارزش‌هایتان می‌پردازم. در این مرحله با بهره‌گیری از ابزارهای روان‌شناختی سعی می‌کنم اطلاعاتِ قبلی به‌دست‌آمده را با اطلاعات حاصل از آزمون‌ها تکمیل نمایم. البته گفتگوی‌مان همچنان در جریان است و ما مدام در خصوص یافته‌هایمان با هم تبادل نظر می‌کنیم، این روند رفت و برگشتی پویا کمک می‌کند تا بیشترِ ویژگی‌هایِ منحصربه‌فردتان، واقعیت‌های زندگی‌تان و تأثیر آنها بر شغل و موفقیت‌هایتان شفاف شود.

اینجا نکتهٔ ظریفی وجود دارد و آن اینکه از نظر من، شما خودتان زندگی‌تان را می‌نویسید، بازی می‌کنید و می‌سازید. من به‌هیچ‌وجه نقش یک عالِم همه‌چیزدان را برایتان بازی نخواهم کرد و البته به شما هم اجازهٔ ایفای نقشِ یک نادان را نخواهم داد! من در کنار شما خواهم بود تا خودتان را کشف کنید و با اشراف به قصه‌های قبلی زندگی‌تان، از نو قصهٔ جدیدی برای آینده‌تان بنویسید…

🔶 تعداد جلسات مشاور شغلی مشهد

تعداد جلسات مشاوره شغلی بسته به سن، شرایط، مشکلات و درخواست مراجع متفاوت است. می‌توان مشاوره شغلی را در یک جلسه برگزار کرد و به‌صورت سطحی در مورد کلیاتی به گفتگو نشست و یا اینکه به درخواست مراجع به‌صورت موشکافانه‌ای به بررسی مسائل زندگی‌اش، ویژگی‌ها و راه‌های پیشروی وی پرداخت و عمیقاً دراین‌خصوص گفتگو نمود، مشاوره شغلی در چنین سطحی شاید بین 10 تا 15 جلسه زمان نیاز داشته باشد.

🔶 ترتیب جلسات مشاوره شغلی مشهد

معمولاً فاصله هر جلسه با جلسهٔ بعدی یک هفته است. اگر بخواهیم گفتگوی عمیقی در خصوص الگوها، رسانه‌ها، قصه‌ها، شعارها و خاطرات اولیه داشته باشیم حدود پنج جلسه لازم است؛ البته این مدت بنا بر سن، تجربه و شرایط شخص متغیر است. این جلسات ابتدایی می‌تواند بافاصله کمتری و هفته‌ای دو بار تشکیل شود. اما بین جلسات بعدی که در آن به ارزیابی دقیقِ استعداد، شخصیت، ارزش و رغبت خواهم پرداخت حداقل یک هفته فاصله لازم است. امّا آخرین جلسات را با فاصلهٔ دو تا سه هفته تشکیل خواهیم داد و در آن با هم به جمع‌بندی یافته‌های همهٔ جلسات قبلی خواهیم پرداخت.

در جلسات آخر سعی می‌کنم کلیاتی یکپارچه شده را که از کنار هم چیدن اجزای مختلف زندگی‌تان به دست آورده‌ام با شما به اشتراک بگذارم. در این مرحله شما شروع به نوشتن قصهٔ زندگی‌تان خواهید کرد، من در کنار شما خواهم بود تا از نو قصّه‌ای برای آینده‌تان بنویسید، اما قلّم در دستان شماست، شما خواهید نوشت، این شمایید که به‌عنوان انسانیِ بی‌همتا، متخصص خود هستید (می‌شوید)، شما خود را دوباره خلق خواهید کرد، آفرینشی بعد از آگاهی، آگاهی از نکته‌هایی که تا قبل از این نمی‌دانستید و یا به آن توجهی نداشتید.

🔶 شرکت در مشاوره شغلی، هزینه یا سرمایه‌گذاری؟

اکنون که در مورد محتوا و فرایند جلسات مشاوره دانستید، شاید این سؤال به ذهنتان خطور کند که آیا شرکت در این جلسات مقرون‌به‌صرفه است؟

برای پاسخ به این سؤال بیایید فرض کنیم که نوجوانی هستید در ابتدای مسیر شغلی و در حال ساخت آیندهٔ خود، در این صورت دوراه پیشروی شماست: انتخابی آگاهانه و متناسب که می‌تواند زمینه موفقیتتان را فراهم کند. انتخابی بدون تأمل که منتج به ازدست‌رفتن فرصت‌هایتان می‌گردد، طعم تلخ شکست را می‌چشید، رشد نمی‌کنید و در سطحی بسیار پائین‌تر از توانایی‌هایتان ظاهر می‌شوید.

یا فرض کنید قبلاً شغل خود را برگزیده‌اید؛ ولی از کاری که انجام می‌دهید یا از جایی که در آن قرار دارید احساس ناخوشایندی دارید، موفقیت قابل‌توجهی نداشته‌اید، کار نه‌تنها برایتان لذت‌بخش نیست؛ بلکه سوهان روحتان شده است و از هر فرصتی برای پیچاندن آن بهره می‌برید، در یک‌کلام حالتان با شغلتان خوب نیست.

یا فرض‌های گوناگون دیگری که به دلیل طولانی نشدن مطلب از ذکرش صرف‌نظر می‌کنم. حالا برگردیم به سؤال شما، آیا صرف هزینه برای جلسات مشاوره شغلی در مقایسه با ارزشِ بی‌نظیرِ تنها دارائی‌تان، یعنی زندگی، عمر، فرصت‌هایی که می‌توانید ذخیره کنید و آرزوهایی که می‌توانید دست یابید مبلغ قابل‌توجهی است؟ آیا عنوان چنین پرداختی را می‌توان هزینه گذاشت یا بهترینِ سرمایه‌گذاری‌هاست؟ نوعی سرمایه‌گذاری که تأثیر بی‌نظیری بر روی آینده‌تان می‌گذارد و هدررفت فرصت‌هایتان را سد می‌کند.

احتمالاً اکنون کنجکاو شده‌اید که بدانید برای هر جلسه چقدر سرمایه‌گذاری لازم است. این مبلغ هر سال بر اساس نرخ‌نامهٔ سازمان نظام روان‌شناسی و مشاوره مشخص می‌شود، در حال حاضر برای یک جلسه یک‌ساعته سیصد هزار تومان تعیین شده است؛ بنابراین اگر فرض کنیم حدوداً در ده جلسهٔ مشاوره شغلی شرکت نمایید، کل مبلغ آن که تقریباً در طول سه ماه و به‌تدریج پرداخت می‌شود مبلغی در حدود سه میلیون تومان است (طبق نرخ‌نامهٔ ۱۴۰۲).

در جلسات مشاوره شغلی مشهد چه مسائلی بررسی می‌شود

خوب به پایان مقالهٔ مشاوره شغلی در مشهد رسیدیم، هرچند حرف‌های دیگری هم داشتم که می‌خواستم با شما مطرح کنم، امّا تا همین‌جا هم صحبت به درازا کشیده است. راستش را بخواهید وقتی داشتم این مقاله را برایتان می‌نوشتم ابتدا خودم را به‌جای شما گذاشتم، از خودم پرسیدم اگر جای شما بودم چه سؤالاتی در مورد مشاوره شغلی به ذهنم خطور می‌کرد؟ سؤالات را یادداشت کردم، برایش ساختاری ساختم و بعد یکی‌یکی به آنها جواب دادم.

مقاله را با این نیّت نوشتم که هیچ نقطهٔ کور و سؤالی در ذهنتان باقی نماند، اما این فقط یک مقاله است، ظرف کوچکی که مظروف مشخصی در آن جای می‌گیرد. اگر سؤالی در ذهنتان وجود دارد که جوابش را در این مقاله نیافتید، خوشحال می‌شوم در دیدگاه‌ها برایم بنویسید، در اولین فرصت و به اندازهٔ وسعم با افتخار جواب خواهم داد و برایتان خواهم نوشت…

90 / 100

لطفاً سؤال یا دیدگاهت رو برام بنویس!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

18 − 13 =

11 پاسخ

  1. سلام آقای دکتر
    از توضیحاتی که دادید خیلی ممنون، واقعا خیلی چیزا یاد گرفتم، این خیلی خوبه که بدون چشمداشت وقت و تخصصتون رو در اختیار ما قرار میدید، امیدورام بهترینها براتون اتفاق بیوفته.
    راستش من دیگه به خودم که امیدی ندارم،‌ آب سرم گذشته، ولی با توضیحاتی که دادید فهمیدم چطوری باید آینده بچه‌هام رو جدی بگیرم، تا اونا هم مثل خودم از دست نرن، حتما مزاحمتون میشم.

    1. سلام و احترام آقا/خانم دیبای عزیز
      از ابراز لطفتون بسیار ممنونم
      تا نفس هست و عمر باقی است،‌امید هم هست، کافی کمی اطارفمون رو خلوت کنیم و بسم‌الله بگیم.
      امیدوارم برای خودتون و فرزندانتون بهترین‌ها رو رقم بزنید…

  2. با عرض سلام.
    به نظرم اگه این مراحل یعنی تعیین جامعه هدف آن هم حتی قبل از انتخاب شغل و انجام مذاکرات و ایجاد فرآیند برای جامعه ای دقیق و صحیح برقرار بشه بازده شغلی و مفید بودن در شغل و به تبع آن پیشرفت در جامعه حاصل خواهد شد.

    1. سلام و احترام آقای مرادزاده عزیز
      بله بهترین حالت مشاوره شغلی پیش از انتخاب شغل هست، اما درعین‌حال حتی اگر شخص شغلِ متناسبی رو هم انتخاب کنه،‌ احتمال اینکه بعدا به مشاوره شغلی پس انتخابی نیاز داشته باشه خیلی زیاده.
      طبعا جامعه از افراد تشکیل میشه، بنابراین جامعه‌ای که از افراد موفق تشکیل شده، جامعه‌ای رو به توسعه و رشد هست.

  3. سلام و عرض ادب خدمت آقای دکتر ترحمی
    مثل همیشه عالی بود ممنون

  4. سلام آقای دکتر
    واقعا از مقاله خوبتون لذت بردم.
    راستش قبل از این که مقاله رو کامل بخونم میخواستم ازش بگذرم چون که فکر میکردم برای کسی که هم شغلش رو انتخاب کرده و هم این که از سن نوجوانی برای انتخاب آگاهانه گذشته، مطلب مفیدی نخواهد داشت.
    میشه گفت چالش های شغلی در هر مرحله ای از حرفه شخص وجود داره و برای غلبه به اون ها نیاز به مشاوره هست.
    یک سوالی که ازتون داشتم اینه که جلسات مشاوره را برای کسانی که در شهر دیگه هستند به صورت آنلاین برگزار می کنید؟

    1. با سلام و احترام آقا/خانم خانی عزیز
      از ابراز لطفتون ممنونم
      خوشحالم که وقت گذاشتید و با دقت مقاله رو خوندید.
      بله همونطور که گفتید،‌ شغل بخش مهمی از زندگی ماست بنابراین چالش‌های روانشناختی شغلی هموراه اجتناب‌ناپذیره.
      بله امکان جلسات آنلاین وجود داره، برای تنظیم وقت مشاوره لطفا از طریق صفحه «نوبت‌دهی اینترنتی» اقدام کنید:
      https://tarahomiasl.ir/Appointment/psychologist/

  5. سلام آقای ترحمی
    خیلی خوشحالم که با سایت شما آشنا شدم و میتونم از مطالبتون استفاده کنم
    با توجه به توضیحاتی که دادید اگه بخوام ازتون مشاوره بگیرم باید چطوری اقدام کنم؟

      1. سلام آقای دکتر، بسیار مفید بود ممنون ازتون.
        چقدر خوب میشه مطالبی شبیه به این مقاله، بعنوان یک درس اصلی و مهم در بین دروس متوسطه(قبل از انتخاب رشته) گنجونده بشه تا بچه ها با دید بازتر و با در نظر گرفتن ویژگی های شخصی و محیطی، خودشون رو در شغل آینده شون متصور بشن و دست به انتخاب درست تری بزنن. در این صورت حتی میتونن کم کم اطلاعات و توانایی هاشون رو هم در زمینه ای که می‌خوان مشغول به کار بشن ارتقا بدن.
        اگر شغل درست انتخاب بشه اولا افراد رضایت درونی دارن و از کارشون لذت میبرن و از نظر جسمی و مخصوصا روانی فرسوده نمیشن. ثانیا هر کس در جای خودش به نحو احسن کارشو انجام میده که مسلما باعث پیشرفت جامعه میشه و این اهمیت مشاوره شغلی رو می‌رسونه.

        1. سلام خانم جعفرزاده عزیز
          از لطفتون ممنونم
          ایده‌تون بسیار جذاب و کاربردی هست، ای کاش کسی گوش میداد!
          متأسفانه در سیستم آموزشی ما تنها چیزی که آموزش داده نمیشه درست زندگی کردنه!

آخرین ‌نوشته‌های مشاوره شغلی

آخرین ‌نوشته‌های روان‌شناسی اجتماعی

آخرین ‌نوشته‌های روان‌شناسی عمومی

خاطرات یک روان‌شناس!

با مشاورهٔ شغلی آیندهٔ خود را ذخیره کنید!